We komen het allemaal wel eens tegen bij onze hangplanten: lange kale stammen. Onderaan zijn er nog een paar blaadjes, maar verder is je plant alle blaadjes kwijt. En dat ziet er niet uit. Tine haar Monkey Mask hing er ook wat ongelukkig bij, dus wij zijn gaan stekken. Want 1 ongelukkige plant = duuzend baby plantjes!
De Monkey Mask of Monstera Adansonii is een kruipende klimplant en komt oorspronkelijk uit de tropische regenwouden in Midden- en Zuid Amerika. Om in het regenwoud te klimmen, gebruiken de monstera-soorten luchtwortels.
Niet alleen Monstera’s hebben luchtwortels, maar ook epipremnum en philodendron hebben ze. En die luchtwortels zijn belangrijk wanneer je deze soorten gaat stekken.
- Stap 1: Neem je plant erbij en een propere schaar.
- Stap 2: Knip telkens tussen 2 luchtwortels in
- Stap 3: Vul een transparant potje met vochtig sphagnum mos en verdeel de stekjes over het mos.
- Stap 4: Dek je potje af met een transparant deksel of zip-lock zakje.
- Stap 5: Afwachten
Heb je onderaan de stam nog enkele blaadjes? Zorg dan voor een iets langer steeltje en zet in een vaasje met water. Zorg ervoor dat de blaadjes niet in het water hangen om rotting te vermijden.
Stekken doe je altijd best in het voorjaar of in de zomer. Het is dan (meestal) warmer en de zon schijnt wat langer. Zo hebben je stekjes de beste slaagkansen! Sta je echt te popelen om te stekken? Met wat meer geduld en een beetje meer geluk, lukt het vast ook in het najaar.
Ondertussen zijn deze Monstera baby’s al tot zelfstandige kleuters uitgegroeid, elk in hun eigen potje. Meteen ook onze eindejaarstip: want zo’n cute stekje in een tof potje is een ideaal cadeautje voor je Secret Santa dit jaar!