Het leven wordt duurder, prijzen van elektriciteit en gas gaan de hoogte in en we proberen te besparen daar waar we kunnen. Maar hoe doe je dat met je urban jungle? We verzamelden enkele tips die water geven, goedkoper én duurzamer maken.
1. Regenwater
De meest voor de hand liggende tip is regenwater gebruiken. Installeer een regenton of zet enkele emmers of lege bloempotten buiten die het regenwater kunnen opvangen. Regenwater is trouwens ook veel beter voor planten dan kraanwater omdat er veel minder kalk in zit!
2. Kookvocht
Kook je pasta, aardappelen of groentjes? Giet het kookvocht dan niet gewoon weg, maar hou het apart en laat afkoelen. Dit water is ook prima voor de wekelijkse gietbeurt én bevat extra voedingsstoffen. Ook het water dat je gebruikt om groenten en fruit te wassen kan je hergebruiken voor je planten.
3. Douches
We kennen het allemaal: we zetten de douchekraan open en moeten dan nog even wachten voor het water aangenaam warm is. Allemaal verloren water. Zet in afwachting van het warme water een plant onder de straal voor een douche. Of vang het water op in een emmer en geef het later aan die ene dorstige plant.
4. Ice Ice baby
Drankje met ijsblokjes op? Leg de ijsblokjes op de potgrond van je planten en sla twee vliegen in 1 klap! Het vocht dat verdampt geeft de planten een opfrisser terwijl het smeltwater zorgt voor een dorstlesser.
5. Aquarium
Misschien vergezocht maar ook het (vuile) water van je goudvis of aquarium kan je gebruiken bij je planten. Toch zolang het water puur is, zonder toegevoegde chemicaliën of zouten.
Vaak zie je ook tips om condenswater van de droogkast te gebruiken maar wij raden dit toch eerder af. Dit water bevat nog resten van wasmiddel en daar worden planten meestal niet gelukkiger van.
Ziezo, met deze tips hoef je dus zeker niet te besparen op die Urban Jungle. En twijfel je toch nog? Start dan met zaaien! Je maakt de potgrond van je zaadjes enkel vochtig wanneer je ze zaait. Daarna laat je ze rustig groeien in een mini serre. Met andere woorden: die hebben bijna geen extra water meer nodig. Als dat geen eco-tip is?!