Normaal gezien, als je alle instructies op de zaaibeschrijving goed opvolgt, kan je na een aantal weken een kiemplantje spotten. Onze leveranciers garanderen kwalitatieve zaadjes waarbij de groeikansen erg hoog liggen. Heb je toch liever wat meer info over het zaaien? Neem dan zeker een kijkje op ons YouTube kanaal!
Maar, je hebt al 147 keer gecheckt en er groeit nog steeds niets? Bummer. Heb je je zaadjes gisteren gezaaid. Oké, don’t be a dramaqueen, zet u efkes en geef je zaadjes nog een week of 6. Begin je je toch wat zorgen te maken? Dan lijsten we hier voor jou de 7 vaak voorkomende fouten op.
1. Waar en hoe lang bewaarde je de zaadjes?
Ondanks al je enthousiasme, ging je misschien niet meteen aan het zaaien toen je je zaadjes in handen kreeg. Geen probleem! Onze zaadjes zitten goed verpakt in een zakje uit gerecycleerd plastic, zodat er geen vocht bij kan. Bovendien zorgt de enveloppe er voor dat er niet te veel licht bij de zaadjes kan komen.
Maar om de zaadjes zo lang mogelijk vers te houden, bewaar je ze best niet op een warme plaats. Wat is dan wel de ideale plaats? De koelkast!
2. Hoe zit het met luchtvochtigheid?
Dit is het meest lastige gedeelte. Kamerplanten zijn erg kieskeurig wat betreft luchtvochtigheid. Laat je de potgrond uitdrogen? Dan is de kans klein dat je nog iets zal zien groeien.
Hoe voorkom je dat? DEK JE POTJE AF. Dat is de beste tip die we je kunnen geven! Gebruik een stolp, een glas, een halve plastic fles, een serre, of zelfs huishoudfolie. Maar hou die zaadjes afgedekt!
Zelfs als je je potje goed afdekt, kan je potgrond nog uitdrogen. Dus check je potje af en toe eens! Lijkt de potgrond uit te drogen? Geef een beetje extra water. Niet te veel natuurlijk! De potgrond moet vochtig zijn, maar niet doorweekt.
3. Gebruik je het juiste potje?
Het ideale potje houdt voldoende vocht vast, zoals een gewoon plastic potje. Terracotta potjes zijn dan weer niet ideaal, omdat de potgrond hier meestal te snel in uitdroogt. Plastic kweekpotjes met gaatjes onderin, werken ook. Maar die hou je best goed in de gaten, want door de gaatjes kan de potgrond iets sneller uitdrogen.
4. Gebruik je de juiste potgrond?
Gebruik zeker niet zomaar een schepje grond uit de tuin. Je potgrond moet luchtig zijn en water makkelijk doorlaten. De ideale potgrond om kamerplanten in te groeien, is zaai- en stekgrond. Of kweken in spagnum mos werkt ook!
5. Geef je af en toe wat ademruimte?
Dek je je potje helemaal af? Prima! Maar af en toe mag je je zaadjes even laten ademen. Zo verklein je de kans op schimmelgroei. En planten hebben uiteraard ook zuurstof nodig. Merk je dat er een laagje schimmel op de potgrond begint te groeien? Laat je potje dan gerust een paar uur open staan.
6. Krijgen je zaadjes veel of weinig licht?
De meeste kamerplanten houden van voldoende indirect licht. Wat wil dat juist zeggen? Dat je je potje best niet naast een raam op het zuiden zet. Waar dan wel? Een paar meter van een raam op het zuiden is ideaal. Vlakbij een raam op het noorden/oosten of westen kan perfect! Een beetje zon kan zeker geen kwaad, maar de hele dag door direct zonlicht is zeker geen aanrader. Wil je ECHT zeker zijn dat je het juist aanpakt? Dan zijn groeilampen de safe way to go! Maar versta ons niet verkeerd: je kan zeker en vast plantjes groeien zonder groeilamp.
7. Hebben je zaadjes het warm genoeg?
Je kan zaadjes best koel bewaren, maar als je wil dat ze in de potgrond beginnen groeien, hebben ze voldoende warmte nodig. Tropische planten groeien nu eenmaal het beste bij warme, constante temperaturen. Zo gebruik je bijvoorbeeld beter lauw water dan koud water. Ook hier helpt afdekken om de temperatuur min of meer constant te houden.
Als we konden, kwamen we met plezier even langs bij je thuis om te kijken hoe je zaadjes wel goed kunnen groeien. Dat is natuurlijk niet echt realitisch. Dus geven we je nog een laatste tip: probeer verschillende setups. Je krijgt per bestelling 5 (soms 10 zaadjes). Zet ze op een andere plaats, in een ander potje, op sphagnum mos en potgrond, … Het leukste aan kamerplanten zaaien, is experimenteren! Dus laat je gerust helemaal gaan.
Zit je nog steeds een paar vragen? Aarzel niet ons een berichtje te sturen! Of neem een kijkje in onze Facebook groep. Wie weet hebben andere groeiers dé gouden tip voor jou!